
تحرکات سازمان بورس در زمینه حجم مبنا | آیا هدف حمایت است یا تسهیل نوسانگیری صندوقها؟
: بازار امروز همچون روز گذشته با فشار تحلیلگران تکنیکال و چارتیستها روبروست که به اعداد حساس اشاره کرده و احتمال عرضههای بیشتر را مطرح میکنند. در آستانه این وضعیت بازار در واکنش به کاهش هیجان مثبت با افزایش عرضهها مواجه شده است. برخی از سرمایهگذاران با توجه به شرایط گذشته و رخدادهای خاص ترجیح میدهند در این چند روز به تماشای بازار بپردازند و درباره زمان و نحوه مذاکرات آینده تصمیمگیری کنند.
لازم به ذکر است که افرادی که در گذشته چنین استراتژی را دنبال کردهاند در صف خرید قرار داشتند و این موضوع ریسک خرید و فروش را کمی دشوارتر میکند. همچنین برخی تغییرات در ضریب نمادهای اهرمی رخ داده که موجب شده حتی نمادهای بزرگ نیز با صف فروش مواجه شوند. چندی پیش حجت صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد که ریسکهای سیستماتیک همچنان وجود دارد و دلیلی برای حذف محدودیتها وجود ندارد. در عین حال برخی کارشناسان معتقدند که در دوران تحریم نمادهای بورسی همواره دامنه پنج درصدی داشتهاند و در شرایط کنونی نیز نیازی به ادامه محدودیت دامنه وجود ندارد. هم اکنون نیز صندوقهای طلا با دامنه مثبت و منفی ده درصد فعالیت میکنند آیا برای معاملات این صندوقها ریسک در نظر گرفته نمیشود؟
پرویز خالقی کارشناس بورس در گفتگو با گفت: تفکر بورس محور با وجود صندوقهای مختلف و قوانین محدود کننده همخوانی ندارد. از زمانی که صندوقهای مختلف در بازار حضور پیدا کردند انحرافاتی در مسیر بازار به وجود آمد که نتیجه آن منجر به نوسانگیری توسط این صندوقها شده و به زیان سهامداران منجر گردیده است. وی افزود: در این شرایط هیچ رشد پایداری نخواهیم داشت و عدم اصلاح حجم مبنای سهام کوچک تنها به نفع صندوقهای بزرگ است. روزی خواهد رسید که واژه سهامدار ممکن است از دایره لغات از بین برود و همه به سمت صندوقداری حرکت کنند.
خالقی همچنین تصریح کرد: با حذف تسهیلات و کارمزد برای معاملات صندوقها پیامی به بازار ارسال میشود که هدف این است که سرمایهگذاران به خرید سهام نپردازند و تنها به خرید صندوقها تشویق شوند.
در مورد افزایش دامنه نوسان اگر پیشبینیها نشاندهنده پیشرفت مثبت مذاکرات باشد اولین گام ممکن است افزایش دامنه نوسان باشد و پیشنهاداتی برای تغییر دامنه نوسان و حجم مبنای بسیاری از شرکتها مطرح شود. این تغییرات نباید به صورت مکرر تغییر کنند و فعالان بازار باید این نکته را در نظر داشته باشند که هر تغییر سیاسی میتواند این فضای خاص را تحت تاثیر قرار دهد.
علیرضا سادات کارشناس بورس در گفتگو با گفت: مرحله اول میتواند کاهش حجم مبنای بسیاری از شرکتها باشد و مرحله دوم افزایش دامنه نوسان به ۴ درصد و حتی افزایش دامنه نوسان صندوقهای اهرمی به ۵ یا ۶ درصد باشد. مرحله نهایی میتواند به سمت دامنه ۵ برای بازار و ۱۰ برای صندوقها برود. وی افزود: افزایش دامنه نوسان صندوقهای اهرمی میتواند بخشی از جریان پول را به سمت آنها برگرداند اما نکته این است که رفتار این صندوقها در این فاز بهینه نیست و این میتواند نظم بازار را برهم بزند.
به نظر میرسد که افزایش دامنه نوسان از ۳ به ۴ میتواند به عنوان یک سیگنال مثبت برای بازار تلقی شود. همچنین افزایش دامنه نوسان صندوقهای اهرمی نیز میتواند مفید باشد اما مشکل عملکرد این صندوقها در جمعآوری نقدینگی و نداشتن رفتار بهینه در بازار باید مورد توجه قرار گیرد. به نقل از بازار
انتهای پیام/